Total Pageviews

Tuesday, June 17, 2014

CEGAH KOLESTROL JAHAT !!

Kolesterol ialah sejenis jisim lembut seperti lemak dan berlekit seperti lilin dan dijumpai di dalam aliran darah dan dalam semua sel badan. Kolesterol merupakan bahagian penting dalam badan yang sihat kerana ia digunakan untuk mengeluarkan membran sel dan sesetengah hormon, serta membantu melicinkan fungsi badan lain yang memerlukannya.

Kebanyakan makanan yang mengandungi lemak haiwan juga mengandungi kolesterol. Selain itu, punca kolesterol adalah dari makanan seperti keju, kuning telur, daging, ayam, dan udang. Kandungan kolesterol di dalam makanan yang berasaskan tumbuh-tumbuhan adalah lebih rendah berbanding makanan yang berasaskan haiwan. Pengambilan makanan berlemak seperti lemak tepu dan lemak trans merupakan punca utama peningkatan jumlah kolesterol di dalam badan berbanding pengambilan makanan sumber kolesterol ini.


____________________________________
Tanda tanda kolestrol tinggi:
____________________________________

1) Rasa berat di tengkuk hingga rasa sengal di bahu
Sebahagian besar orang merasakan berat di kepala dan sakit-sakit sebagai gejala awal. Gejala ini muncul sebagai akibat kurangnya oksigen.

2) Cepat Mengantuk
Terutama bila kadarnya sudah tinggi sekali, misal trigliserida yang normalnya dibawah 200 mg atau 150 mg, ada yang sampai 600 atau 700 mg itu biasanya akan mengantuk. Hal ini biasanya terjadi kerana kurangnya pengaliran oksigen ke otak akibat pembuluh darah yang menyempit kerana adanya timbunan lemak akibat kolestrol.

3) Kesemutan

Kadang-kadang kesemutan juga boleh terjadi kerana darahnya agak pekat. Kadar kolestrol yang tinggi dapat menyebabkan aliran darah menjadi pekat sehingga oksigen menjadi kurang.

4) Timbunan lemak di atas kelopak mata
Secara klinikal ada beberapa hal yang boleh dijadikan petunjuk awal seseorang memiliki kolestrol tinggi, aitu adanya timbunan lemak di atas kelopak mata. Biasanya timbunan ini mengandungi kadar trigliserida (molekul asam lemak) yang tinggi.


5) Mudah Letih

Ketika plak terbentuk di dinding arteri, boleh menyebabkan keadaan seperti atherosclerosis, penyakit jantung koroner (PJK) dan penyakit mikrovaskuler koroner atau coronary microvascular disease (CMD). Keadaan seperti inilah yang menyebabkan badan terasa mudah letih.

6) Sering Sakit Kepala

Ini kerana kolestrol yang tinggi dalam darah menyebabkan terjadinya penimbunan plak-plak di pembuluh darah arteri sehingga menyebabkan terjadinya artherosclerosis. Keadaan ini membuat arteri akan menyempit dan membuat aliran darah ke kepala dan otak berkurang, sehingga menyebabkan rasa sakit di kepala.

7) Kaki Bengkak

Kaki merupakan organ tubuh yang paling jauh dari jantung. Ketika pembuluh darah menyempit dan pengaliran oksigen berkurang, maka tentu saja yang paling sedikit mendapatkan darah adalah kaki. Hal ini akhirnya menyebabkan kaki terlihat membengkak. Keadaan ini hampir sama dengan ketika anda terlalu lama duduk ketika perjalanan jarak jauh, terutama di kelas ekonomi.
_____________________________
Kandungan kolestrol yang tinggi dalam
darah tidak bergantung kepada
saiz badan seseoang
________________________________

Pengambilan Secara Sederhana

Bagi mereka yang bimbang berhubung bilangan kolesterol, mereka dinasihatkan untuk memilih diet berhemat yang rendah lemak dan kolesterol pemakanan. Seperti yang disebut sebelum ini, adalah lebih mudah untuk mengenal pasti makanan yang kaya dengan kolesterol berbanding usaha untuk mengurang atau mengelakkan pengambilannya mengikut keperluan semasa.

Hubungan di antara kolesterol dan lemak dalam diet adalah lebih rumit. Tiada sesiapa yang berani menyarankan agar dihentikan terus pengambilan lemak oleh manusia. Kesederhanaan adalah jawapannya, serta pemilihan kombinasi lemak yang tepat juga penting. Ini kerana pengagihan kolesterol akan berkurangan dengan nyata.

Sebagai contoh, protein tertentu yang terkandung di dalam hati dapat mengenal pasti LDL lipoprotein. Dengan kehadiran asid lemak tepu, fungsi protein ini menjadi kurang berkesan dan hati juga kurang memproses lebihan kolesterol untuk dibuang daripada tubuh manusia.

Akibatnya, paras kolesterol darah, terutama kolesterol LDL, boleh meningkat. Begitu juga, seandainya terlalu banyak kolesterol makanan diserap ke dalam darah yang mengalir, aktiviti protein LDL akan tergendala. Inilah antara punca mengapa lemak tepu binatang dan minyak kelapa boleh meningkatkan kolesterol LDL.

Kaedah yang lebih bermanfaat adalah dengan meningkatkan kolesterol HDL, kerana ia menyebabkan pengangkutan kolesterol secara terbalik dan melindungi daripada penyakit jantung. Mereka yang secara semula jadi mempunyai jumlah kolesterol HDL tinggi memang bernasib baik. Ini bermakna mereka kurang berisiko untuk diserang penyakit jantung.

Amalan senaman dan pemakanan yang baik mungkin membantu meningkatkan kadar HDL, di samping pengambilan kombinasi lemak tertentu. Apa yang diperlukan di sini adalah suatu usaha untuk mengimbangi makanan. Caranya adalah dengan mengenal pasti makanan yang mengandungi lemak tepu, lemak tak tepu dan lemak poli tak tepu yang teradun secara semula jadi.


 

CEGAH KOLESTROL DENGAN PHYTOCOL-ST 

PHYTOCOL-STTM Shaklee ialah formula proprietari berasaskan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal berkesan untuk menyekat penyerapan kolesterol dan merendahkan paras kolesterol LDL.

Keistimewaan Shaklee:
  • Rumusan beberapa jenis fitosterol asli yang aktif daripada tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin. 
  • Membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari.
  • ΓΌFitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolesterol LDL dalam lebih 80 kajian.
  • Membekalkan 100% nilai harian fitosterol  sepertimana disyorkan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH). * *
  • Tiada pengawet, pewarna, perisa atau pemanis tambahan.
  
Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol akan bersaing dan mengalahkan kolesterol untuk penyerapan dalam usus.
Ini bermakna bahawa semakin banyak Fitosterol yang anda ambil, maka semakin kurang kolesterol yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang anda untuk merendahkan paras kolesterol LDL anda.

Bertindak Bijaklah Hari Ini, secara Semula Jadi!
Jom hubungi saya untuk penerangan lanjut!
No comments:

Post a Comment