Salam..selamat
pagi..
Hahaa..korang
tengok tajuk post pagi ni, mesti korang gelak, ingat resipi apa la yang canggih
manggih sangat tu, cucur kembung ja rupanya. Seyes…dah lama tak buat, maybe
zaman zaman sekolah dulu masa stay dengan mak..tu pun tukang tengok ja..hahaa..tu
pasal terpaksa tanya en google resipi dia yang tepat. Ceh…ayat cover line.
Sebenarnya
niat pagi ni nak update pasal produk, since dah masuk bulan baru, so nak set
target, nak cari info info berkaitan produk. Tapi ingat nak masak dulu. Dah
banyak hari anak yang sulung tu mintak nak kuih yang warna warni, tak tau la
kuih apa, bila tanya, dia sendiri tak tau kuih apa. Agaknya duk umah ummi dia,
ummi dia buatkan kuih tu kot. So semalam
goring cucur gitu ja, tak da kembung kembung pun, pada saya tak sedap pun, tapi
maybe anak yang sulung jenis mulut manis kot, so dia mintak nak lagi. Keluar
semalam, saya belikan beberapa bahan yang tak da kat umah, yis dan jagung
manis.Ada yang guna tepung naik sendiri, tapi since saya dah ada tepung gandum
n soda bikarbonat, saya guna jalah apa yang ada.
Resipi
ni tak taruk jagung. Semalam cari ada yang sesuai dengan semua barang yang ada
kat umah, tapi pagi ni bukak dah tak jumpa pulak. Takpalah, saya ejas pandai
pandai sendiri lah. Ok, ni resipinya. Jom buat sama sama.Tadi duk tunggu yis
berbuih, so sekarang dah jadi, boleh la start buat.
Jom
breakfast!
Resepi Cucur
Kembung –saya dapat dari tinaothman.blogspot. Gambar yang saya amik ni xda
jagung, nanti saya amik yang saya buat,kalau sempat lah.kot dah kena ngap
dulu..hehe..paham paham lah..
1 cawan
tepung gandum - nak ayak pun boleh, malas pun takpe, tapi tina ayak sebab nak
kan tekstur dia lagi halus
1 sudu teh
yis - dibancuh dengan sedikit gula dan air suam
6 sudu besar
gula - ini memang syarat dia, sebab eny kata banyak ke tepung, sikit ke tepung
mmg opah letak 6 sudu, jangan tanya kenapa ye, tina tak tau
·
Saya langgar
cakap eny dia ni..hehe..rasa macam banyak sangat..gpun saya tambah susu pekat
1/2 sudu teh
soda - ini tina tambah, tujuannya untuk lembutkan cucur walaupun dah sejuk
air
secukupnya
1. Bancuh
yis dengan gula dan air suam, tunggu hingga dia berbuih
2. Didalam
mangkuk adunan, tepung gandum dicampurkan bersama gula dan soda bikarbonat
3. Campurkan
air secukupnya, agak2 lah ye
4. Bila yis
dah berbuih, masukkan dalam adunan, perap selama satu hingga dua jam
5. Biarkan
adunan cucur ni naik sehingga dua kali ganda, boleh lah digoreng hingga garing
6. Jangan
guna api kuat sangat, sebab nanti luar garing dalam tak masak
7. Sedap
dimakan bersama sambal tumis ikan bilis atau sardin
No comments:
Post a Comment