Total Pageviews

Thursday, December 26, 2013

KEK CHEESE MELELEH

hehee..blum buat pun dah meleleh tengok.Jom try!



Bahan utk kek

> 100g tepung gandum*
> 60g tepung jagung*
> 1 sudu kecil baking powder*
(Bahan bertanda d ayak)
> 1 sudu besar ovelette
> 100g gula kastor
> 4biji telur
> 2biji kuning telur
> 50ml air sejuk
> 75g mentega cair


Caranya ::
Ayak bahan bertanda *
Mix kan semua bahan kecuali Mentega cair..putar hingga pekat/putih dan gebu dgn kelajuan sederhana kemudian masukkan mentega cair putar hingga sebati
Masukkan adunan ke dlm loyang yg telah di griskan dgn mntega dan kertas minyak..
Bakar pd suhu 150·c selama 45min/hga masak

Cream cheese ::

250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml uht whipping cream (sy guna susu kotak dutch lady)
**mix semua bahan hingga sebati dan cheese tidak berketul(adunan mmg sedikit cair)
Topping::
> 1 buku cheese ebb cheedar di parut (sy beli cheese yg dah siap d parut)

> kek yg telah di sejukkan di lapiskan pada 2 bhagian
> lapiskan cream cheese pd bahagian pertama kemudian lapiskan bahagian ke dua dI atasnya..
> tuangkan cream cheese di atas kek hingga menutupi kek
> tabur/parutkan cheese ke seluruh bahagian kek
> masukkan ke dlm peti sejuk 1-2jam
Klu x nk sejukkan pn xpe terus makan punn sodapp 
(Nak letak hiasan lain pn boleh)

Selamat mencuba kawan2

Oleh Rohimatul Mat Yussuf
Like imasak.com

No comments:

Post a Comment